Ver - weather - Yr.no

tirsdag 20. mars 2018

ARKIV: Lappugle på Skarsøya, Aure 2012!

Lappugle M&R !

Det første og eneste sikre funn i fylket fra før, ble gjort på Frei i februar 1964. Det var derfor en lenge etterlengtet fugleart å få se i M&R for mange fuglefolk, når den dukket opp på Ulfsnes på Skarsøya i Aure kommune i mars 2012. Ann-Mari Ulfsnes sendte onsdag 28.mars et uglebilde til Marte Myren og hennes fugleinteresserte far Kjell Sæther,  - hva slags ugle var dette? Stor var overraskelsen da KSÆ så det var ei lappugle, og han varslet flere av oss andre fugleinteresserte på Nordmøre.
I et ekstraordinært vått vær møtte folk mannsterkt opp på Ulfsnes torsdag 29. for å få et glimt av, og kanskje et bilde eller fler av denne høyst foto-attraktive fuglearten. Når vi først gjenfant den, viste den seg tradisjonen tro, å være akkurat like uredd og 'tam' som de fleste lappugler ute på streif pleier å være. Den satt uforstyrret på noe traktorutstyr i et lite sandtak i vegkanten, og snudde bare ryggen til hvis folk kom for nær. Den lot seg avfotografere på bare få meters avstand når den satt slik og sov.
Litt pjusk pga. all nedbøren var lappugla denne dagen, men det stoppet ikke fotografene. Regner med at det ble knipset et par tusen bilder denne dagen...! 
Lappugla har streifet rundt i Ulfsnes-området siden før midt i mars, så kanskje blir den ei stund til.
Her er noen bilder av Aure-lappugla, som forøvrig er en liten hann, antagelig født sist sommer. Bildene er fra 29. og 31.mars.

Pr. 5/4:
Etter 31.mars er lappugla ikke sett med sikkerhet av Ann-Mari Ulfsnes, eller besøkende fuglefolk som har leita. Ei ugle skal ha blitt sett den 3.april ca 1 km lenger sør, men heller ikke denne er gjenfunnet.
Så det kan se ut som 'fuglen er fløyet'. Kanskje mattilgangen har tvunget den til å streife videre, eller så har den satt seg i ro i påvente av bedre vær og at den drøye halvmeteren med nysnø skal smelte bort...


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar